3 sposoby rozmrażania lodówki

Gromadzący się wewnątrz lodówki lód nie tylko negatywnie wpływa na przechowywaną żywnością i zwiększa pobór energii, ale również może doprowadzić do jej uszkodzenia. Dlatego tak ważne jest regularne rozmrażanie urządzenia. Już jednocentymetrowa warstwa lodu powinna skłonić nas do przeprowadzenia tej czynności. Obecnie lodówkę możemy rozmrażać na trzy sposoby.
Pełny system No Frost
Większość nowoczesnych lodówek posiada system No Frost zarówno w komorze chłodziarki, jak i zamrażarki, dzięki czemu nie ma potrzeby ich ręcznego rozmrażania. Jego działanie polega na utrzymywaniu wewnątrz komory odpowiednio niskiej temperatury i stałego poziomu wilgoci. Jest to możliwe dzięki zastosowanym wentylatorom, które zapewniają stały obieg powietrza. Jeśli w komorze chłodziarki pojawi się ciepłe powietrze, jest natychmiast usuwane, a w jego miejsce nadmuchiwane jest chłodne powietrze, które ma za zadanie osuszyć jej wnętrze. Taki system sprawia, że na ściankach lodówki nie osadza się szron i lód, dzięki czemu nie wymaga ona ręcznego rozmrażania. Warto wspomnieć, że system No Frost ma również korzystny wpływ na higieniczną pracę urządzenia oraz na przechowywaną żywność, ponieważ ogranicza ryzyko powstawania bakterii.
Automatyczne odszranianie
Mniej zaawansowane lodówki zamiast systemu No Frost posiadają funkcję automatycznego rozmrażania. Może ona być zastosowana zarówno w komorze chłodziarki, jak i w zamrażarce. Dzięki niej, krople wody gromadzą się na tylnej ściance urządzenia, skąd następnie spływają do specjalnego pojemnika. Woda ze zbiornika zostaje odprowadzona na zewnątrz w postaci pary wodnej. W lodówkach z takim system nie osadza się szron, dlatego nie trzeba ich rozmrażać, a dodatkowo są łatwiejsze do utrzymania w czystości.
Rozmrażanie ręczne
Jeśli nasza lodówka nie posiada ani systemu No Frost, ani funkcji automatycznego rozmrażania, pozostaje nam tradycyjna metoda, czyli rozmrażanie ręczne. Zanim przystąpimy do pracy, musimy wyjąć wszystkie produkty spożywcze i odłożyć je w chłodne miejsce, a następnie odłączyć urządzenie od prądu. Należy również wyjąć wszystkie półki i szuflady. Jeśli jednak przymarzły do ścianek lodówki, nie wolno wyjmować ich na siłę, gdyż łatwo można je uszkodzić. Pamiętajmy o rozłożeniu pod lodówką starych gazet i ręczników, które wchłoną nadmiar wody. Tak przygotowaną lodówkę pozostawiamy na kilka godzin do samoczynnego rozmrożenia. Gdy urządzenie całkowicie się rozmrozi, musimy dokładnie wytrzeć do sucha całe jego wnętrze. Jest to niezwykle ważne, ponieważ pozostawiona woda od razu zamieni się w lód, gdy tylko podłączymy lodówkę do prądu.
![]() |
![]() |
![]() |
Lodówka Bosch KGN 39VLEA Klasa efektywności energetycznej: E Roczne zużycie energii (kWh/rok): 238 Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 279 Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 97 Kolor: Inox |
Lodówka Samsung RB 36R8837S9 Klasa efektywności energetycznej: E Roczne zużycie energii (kWh/rok): 263 Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 245 Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 110 Kolor: Inox |
Lodówka Beko RCNE 366E40ZXPN Klasa efektywności energetycznej: E Roczne zużycie energii (kWh/rok): 250 Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 215 Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 109 Kolor: Szary metalik |
sprawdź cenę |
sprawdź cenę |
sprawdź cenę |