Mikser z misą – niezbędny pomocnik cukiernika

1
mikser z misą

Jeśli często pieczesz ciasta, torty i muffinki czy przygotowujesz desery na zimno, z pewnością nie wyobrażasz sobie kuchni bez miksera. To on pozwala połączyć składniki w jednolitą masę, ubić białka na puszystą pianę czy też przygotować aksamitny budyń bez grudek. Na rynku znajdziemy kilka rodzajów mikserów, dlatego przed zakupem warto zastanowić się, czego od niego oczekujemy. Dzisiaj pod lupę weźmiemy mikser z misą, który cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów ze względu na wysoki komfort użytkowania.

Mikser stacjonarny – budowa

Jest to rozbudowana wersja miksera ręcznego. Korpus z silnikiem przymocowuje się do specjalnego stojaka, na którym ustawiona jest również misa. Większość modeli posiada misę obrotową, która podczas pracy obraca się, dzięki czemu mieszadła precyzyjnie mieszają, ubijają i łączą składniki. Najczęściej spotykane są misy wykonane z tworzywa sztucznego – są lekkie i łatwe w czyszczeniu. Dostępne są również modele z misami metalowymi. Są one droższe, ale bardziej wytrzymałe, dzięki czemu nie połamią się nawet w czasie intensywnego użytkowania. Misy zazwyczaj oferują pojemność 2 – 3 l.

mikser z misą

Największe zalety mikserów stacjonarnych

Mikser z misą jest z pewnością wygodniejszy w użytkowaniu niż zwykły mikser ręczny. Pracuje na stojaku, dzięki czemu nie musimy przez cały czas trzymać go w ręce. Urządzenie pracuje samodzielnie, a jedyne co musimy robić, to dokładać do jego misy poszczególne składniki. To nie tylko ogromna wygoda, ale również oszczędność czasu. Podczas gdy mikser będzie ubijał białka na puszystą pianę, my będziemy mogli obierać owoce do ciasta albo gotować budyń. Dzięki temu, że mikser nie stanowi niezależnej części całego urządzenia, możemy z niego korzystać w dwojaki sposób – z misą lub jako mikser ręczny. Co więcej, mikser z misą oferuje zazwyczaj wyższą moc, więcej prędkości pracy i dodatkowe końcówki w zestawie. Cechuje się stabilną konstrukcją i wysoką trwałością, dlatego z pewnością będzie dobrze służył przez wiele lat.

Na co zwrócić uwagę wybierając mikser z misą?

Wybierając mikser z misą, musimy zwrócić uwagę przede wszystkim na jego parametry. Tak jak w przypadku wszystkich sprzętów AGD, ważna jest jego moc. Im będzie wyższa, tym lepiej urządzenie poradzi sobie z wyrabianiem ciężkich mas i ciast. Choć nie jest to regułą, miksery stacjonarne często oferują wyższą moc niż ich ręczne odpowiedniki. Musimy pamiętać, że moc miksera powinna być dostosowana do planowanych przez nas zadań. Jeśli potrzebujemy sprzętu, który poradzi sobie z gęstymi masami i dokładnie wyrobi ciasto drożdżowe, lepiej postawić na model o mocy co najmniej 500 W. Warto również zwrócić uwagę, ile stopni prędkości oferuje mikser. Dzięki nim łatwiej będziemy mogli dostosować obroty do konkretnego rodzaju zadania. Na decyzję o kupnie danego modelu może mieć również wpływ jego dodatkowe wyposażenie. Niektórzy producenci wyposażają miksery w wagi elektroniczne, specjalne pokrywki zapobiegające rozchlapywaniu składników czy dodatkowe mieszadła.

mikser z misą Mikser Bosch MFQ36490

Moc (W) 450
Ilość prędkości 5
Tryb pulsacyjny tak
Funkcja Turbo tak
Pojemność misy (l) 1
Rodzaj końcówek
Do mieszania
Do ubijania
mikser z misą
Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Całość: 1 Średnia: 5]

1 thought on “Mikser z misą – niezbędny pomocnik cukiernika

  1. Mam mikser z misą, nawet podobny do tego na zdjęciu, i bardzo go lubię. Wrzucam do miski masło, mąkę, jajka i cukier, a resztą zajmuje się mikser. Po kilku chwilach ciasto idealnie zagniecione. W tym czasie zdążam jedynie wyjąc wszystkie skłdniki na krem. Dużo lepszy niż mikser ręczny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *