Mikser – na co zwrócić uwagę podczas zakupu?

0

Mikser to urządzenie, które już od wielu lat towarzyszy nam w kuchni. Ten mały sprzęt ułatwia i przyspiesza proces przygotowywania mas czy ciast. Kilkanaście lat temu panie domów musiały same, ręcznie wyrabiać ciasto czy ucierać masę. Dzisiaj – to wszystko zrobi za nas mikser. Technika nieustannie pnie się do przodu. Wciąż powstają urządzenia, których pomoc okazuje się być nieoceniona! Skoro mamy pomocników w kuchni, to my możemy w tym czasie spokojnie odpoczywać. Dzisiaj podpowiemy wam, na co warto zwrócić uwagę podczas wyboru miksera. Zaczynamy!

Mikser Amica MDT1013
Zastosowanie
Ubijanie
Zagniatanie ciasta
Moc (W) 250
Regulacja prędkości tak
Ilość prędkości 5
Tryb pulsacyjny nie
Funkcja Turbo tak
Pojemność misy (l) nie
Rodzaj końcówek: Trzepaczki, Haki
sprawdź cenę
Mikser Bosch MFQ2520B
Zastosowanie: Mieszanie, Ubijanie, Miksowanie, Zagniatanie ciasta
Moc (W) 500
Regulacja prędkości tak
Ilość prędkości 4
Tryb pulsacyjny tak
Funkcja Turbo tak
sprawdź cenę
Mikser Bosch MFQ36490
Moc (W) 450
Ilość prędkości 5
Tryb pulsacyjny tak
Funkcja Turbo tak
Pojemność misy (l) 1
Rodzaj końcówek: Do mieszania, Do ubijania
sprawdź cenę

1 – mikser ręczny lub stacjonarny, który wybierasz?

Mobilnym urządzeniem jest mikser ręczny. Jest to sprzęt AGD niewielkich rozmiarów, dlatego też zmieści się wszędzie, a nawet możemy zabrać go w podróż! Mikser ręczny posiada wymienne końcówki, co sprawia, że jest bardziej funkcjonalny. Jest bardzo poręczny, lekki i dobrze leży w dłoni – wygodnie się nim operuje.

Drugą opcją jest mikser stacjonarny. Jest to urządzenie, które składa się z korpusu przymocowanego do podstawy. Na podstawę stawia się misę. Stacjonarne miksery kuchenne wyróżniają się większą mocą. Posiadają one więcej programów i co najważniejsze – nie potrzebują naszej ingerencji, gdyż pracują samodzielnie. Takie modele zazwyczaj są droższe od mikserów ręcznych. Są one również mniej mobilne i zajmują więcej miejsca. Pomimo tego, są bardzo trwałe i dlatego cieszą się ogromną popularnością.

2 – moc urządzenia

W przypadku mikserów – podobnie zresztą jak wśród innych urządzeń, najważniejszym parametrem jest moc urządzenia. Większa moc sprawi, że urządzenie będzie mogło dłużej pracować bez przerwy. Nie bez znaczenia jest również to, co chcemy przygotować za pomocą miksera. Jeśli planujemy miksować ciężkie ciasta, to należy wybrać model o wysokiej mocy.

3 – dodatkowe końcówki

Najlepiej wybrać model, który w zestawie posiada także wymienne, dodatkowe końcówki. Pozwolą nam one na mieszanie różnych substancji – o różnych strukturach i konsystencjach. Dodatkowe końcówki zwiększają funkcjonalność naszego urządzenia.

4 – regulacja prędkości obrotów

Wśród modeli dostępnych na rynku możemy wyróżnić dwa rodzaje regulacji prędkości obrotów. Może być to system skokowy lub płynny. Powinniśmy wybrać taki rodzaj, którym będzie nam łatwiej operować.

5 – częstotliwość

To, na jaki mikser finalnie się zdecydujemy powinno wynikać z częstotliwości korzystania. Dla osób, które pieką tylko od czas do czasu, lepszy będzie mikser ręczny, który jest tańszy i zajmuje mniej miejsca. Stacjonarny model jest lepszy dla miłośników pieczenia, czyli osób, które pieką bardzo często, a chcą zaoszczędzić czas na wyrabianiu ciasta czy ucieraniu masy.

Kliknij, by ocenić ten wpis!
[Całość: 1 Średnia: 5]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *