Dłuższa świeżość produktów – jak przechowywać żywność w lodówce?

Lodówka wypełniona produktami

Psujące się owoce i warzywa, zeschnięty ser, sfermentowane napoje? Wbrew pozorom problemy te nie mają najczęściej związku z niewłaściwym funkcjonowaniem lodówki, a z brakiem wiedzy o zasadach odpowiedniego przechowywania żywności. Jak korzystać z lodówki, by takie sytuacje się nie zdarzały?

Właściwe rozmieszczenie żywności w lodówce

Temperatura, która panuje w lodówce, nie pozostaje na stałym poziomie w każdym z jej obszarów. By żywność, którą do niej wkładamy, zachowała świeżość i optymalny wygląd, należy przede wszystkim przestrzegać zasad jej rozmieszczania w obrębie wnętrza urządzenia. W zależności od tego, jakiego typu sprzęt AGD posiadamy, najniższa temperatura będzie panowała albo na górnej półce, albo na położonej a na dole.

To idealne miejsce do przechowywania mięsa czy ryb – pamiętajmy przy tym, by tego rodzaju produkty nie stykały się bezpośrednio z gotowymi daniami ze względu na ryzyko transmisji bakterii. Środkowe półki lodówki przeznaczone są dla żywności w rodzaju wędlin czy serów, a także przyrządzonych przez nas potraw, czekających na odgrzanie.

Jogurty i inne przetwory, których składnikiem są żywe kultury bakterii, nie powinny znaleźć się w zbyt niskiej temperaturze, właściwych dla nich miejscem będzie zatem półka gwarantująca im około 8 stopni Celsjusza. Szuflady lodówki zapewnią trwałość oraz optymalną wilgotność warzywom i owocom. Półki na drzwiach lodówki to miejsce, gdzie temperatura jest na ogół najwyższa. Umieszczamy tam rozmaite płynne przyprawy, jak musztarda czy sosy, oliwę z oliwek i oleje, a także jaja.

Lodówka wypełniona produktami spożywczymi

Technologie AGD, które wpływają na świeżość

Wybierając duże AGD kuchenne, mamy do dyspozycji wiele nowoczesnych modeli lodówek, których zaawansowany design wspomaga zachowanie trwałości produktów oraz ogranicza ich psucie się. Jedną z najbardziej rozpowszechnionych propozycji w tym zakresie jest obecnie system No Frost, dzięki któremu lód i szron nie odkładają się we wnętrzu urządzenia. Pozwala to na dłuższe przechowywanie produktów takich, jak warzywa, owoce czy wędliny.

Co więcej, w przypadku zbyt długiego pobytu w lodówce system No Frost powoduje, iż dana żywność zaczyna wysychać, nie ulegając procesom bakteryjnym czy atakowi pleśni. Starszego typu lodówki będą wymagały regularnego rozmrażania, by w szufladach nie zbierała się woda, natomiast w przypadku nowego AGD do kuchni ten problem nie występuje. Jeżeli zależy nam na bezpieczeństwie żywności oraz ograniczeniu jej marnowania, warto zastanowić się nad wymianą lodówki na nowszą.

Współcześnie producenci lodówek proponują swoim klientom wiele innych rozwiązań technologicznych, które przedłużają świeżość różnych typów produktów. Są to między innymi specjalne strefy 0 stopni, dzięki którym warzywa czy owoce mogą być przechowywane przez dłuższe okresy, czy szybka w drzwiach lodówki, która pomaga zorientować się w jej zawartości bez otwierania. Wszystko po to, by korzystanie z tego niezbędnego sprzętu kuchennego mogło przynosić maksymalne korzyści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *