Gotuj na gazie i piecz w piekarniku elektrycznym. Wybierz kuchnię gazowo-elektryczną!

kuchnia gazowo-elektryczna

Osoby, które lubią klasyczne i proste rozwiązania, z pewnością docenią zalety kuchni gazowo-elektrycznej. Oferuje ona możliwość tradycyjnego gotowania na ogniu i pieczenia w nowoczesnym piekarniku elektrycznym. Taka kuchnia wolnostojąca doskonale wkomponuje się we wnętrza urządzone w stylu rustykalnym, wiejskim czy prowansalskim.

Gotowanie na gazie

W kuchniach gazowo-elektrycznych gotujemy na palnikach gazowych, co jest jednocześnie ekonomicznym i bardzo wygodnym rozwiązaniem. Palniki wydzielają ciepło od razu po włączeniu, dzięki czemu nie musimy czekać aż osiągną odpowiednią temperaturę, by przystąpić do gotowania. Poza tym, można nimi łatwo sterować – przekręcając pokrętła w lewą lub prawą stronę. Palniki gazowe mają jeszcze wiele zalet. Przede wszystkim oferują możliwość zwęglania oraz przyrządzania potraw w głębokich naczyniach typu wok, co pozwala rozszerzyć możliwości kulinarne. Oprócz tego, pozwalają na błyskawiczną reakcję w przypadku wykipienia bądź przypalenia potrawy. Wystarczy jeden ruch pokrętłem, by zmniejszyć płomień i ochronić płytę przed zabrudzeniami. W przypadku płyt ceramicznych lub indukcyjnych często jedynym ratunkiem jest całkowite ściągnięcie garnka z pola grzejnego, ponieważ nawet po wyłączeniu, pola wciąż pozostają ciepłe.

kuchnia gazowo-elektryczna

Pieczenie w piekarniku elektrycznym

Dużym atutem kuchni gazowo-elektrycznej jest zastosowany w niej piekarnik elektryczny, który w znacznym stopniu przewyższa model gazowy. Nie dość, że posiada wiele funkcji pieczenia, to jeszcze utrzymuje ciepło przez dłuższy czas, co pozwala na oszczędność energii elektrycznej. Wbrew pozorom, piekarniki w kuchniach wolnostojących wcale nie odstają pod względem funkcjonalności od swoich kuzynów przeznaczonych do zabudowy. Przykładem jest choćby kuchnia Amica 57GEH2.33HZpTa(W), która posiada aż osiem funkcji grzania. Pozwala na przyrządzanie potraw przy użyciu grilla elektrycznego, grzałki górnej i dolnej lub z użyciem wentylatora. Poza tym, piekarnik posiada funkcje ułatwiające jego czyszczenie – emalię łatwoczyszczącą EasyClean oraz opcję czyszczenia parowego.

Praktyczne rozwiązanie

Kuchnie gazowo-elektryczne są chętnie wybierane przez klientów ze względów praktycznych. Dzięki temu, że wymagają podłączenia do dwóch źródeł zasilania, w przypadku awarii jednego z nich, w dalszym ciągu możemy przygotować obiad. Jeśli wystąpi przerwa w dostawie gazu, potrawę możemy upiec w piekarniku i na odwrót. Przy kuchence w pełni elektrycznej – z płytą ceramiczną lub gazową – w razie awarii prądu, będziemy mogli zaserwować jedynie kanapki lub sałatkę.

kuchnia gazowo-elektrycznaKuchnia gazowo-elektryczna Amica 57GEH2.33HZpTa(W)

Ilość pól grzejnych: 4
Rodzaj rusztu: Podwójny, Emaliowany
Zapalarka gazu: Zintegrowana w pokrętle
Typ piekarnika: Elektryczny
Pojemność piekarnika (l): 62
Ilość funkcji: 8
kuchnia gazowo-elektryczna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *