3 sposoby rozmrażania lodówki

lodówka

Gromadzący się wewnątrz lodówki lód nie tylko negatywnie wpływa na przechowywaną żywnością i zwiększa pobór energii, ale również może doprowadzić do jej uszkodzenia. Dlatego tak ważne jest regularne rozmrażanie urządzenia. Już jednocentymetrowa warstwa lodu powinna skłonić nas do przeprowadzenia tej czynności. Obecnie lodówkę możemy rozmrażać na trzy sposoby.

Pełny system No Frost

Większość nowoczesnych lodówek posiada system No Frost zarówno w komorze chłodziarki, jak i zamrażarki, dzięki czemu nie ma potrzeby ich ręcznego rozmrażania. Jego działanie polega na utrzymywaniu wewnątrz komory odpowiednio niskiej temperatury i stałego poziomu wilgoci. Jest to możliwe dzięki zastosowanym wentylatorom, które zapewniają stały obieg powietrza. Jeśli w komorze chłodziarki pojawi się ciepłe powietrze, jest natychmiast usuwane, a w jego miejsce nadmuchiwane jest chłodne powietrze, które ma za zadanie osuszyć jej wnętrze. Taki system sprawia, że na ściankach lodówki nie osadza się szron i lód, dzięki czemu nie wymaga ona ręcznego rozmrażania. Warto wspomnieć, że system No Frost ma również korzystny wpływ na higieniczną pracę urządzenia oraz na przechowywaną żywność, ponieważ ogranicza ryzyko powstawania bakterii.

lodówka

Automatyczne odszranianie

Mniej zaawansowane lodówki zamiast systemu No Frost posiadają funkcję automatycznego rozmrażania. Może ona być zastosowana zarówno w komorze chłodziarki, jak i w zamrażarce. Dzięki niej, krople wody gromadzą się na tylnej ściance urządzenia, skąd następnie spływają do specjalnego pojemnika. Woda ze zbiornika zostaje odprowadzona na zewnątrz w postaci pary wodnej. W lodówkach z takim system nie osadza się szron, dlatego nie trzeba ich rozmrażać, a dodatkowo są łatwiejsze do utrzymania w czystości.

Rozmrażanie ręczne

Jeśli nasza lodówka nie posiada ani systemu No Frost, ani funkcji automatycznego rozmrażania, pozostaje nam tradycyjna metoda, czyli rozmrażanie ręczne. Zanim przystąpimy do pracy, musimy wyjąć wszystkie produkty spożywcze i odłożyć je w chłodne miejsce, a następnie odłączyć urządzenie od prądu. Należy również wyjąć wszystkie półki i szuflady. Jeśli jednak przymarzły do ścianek lodówki, nie wolno wyjmować ich na siłę, gdyż łatwo można je uszkodzić. Pamiętajmy o rozłożeniu pod lodówką starych gazet i ręczników, które wchłoną nadmiar wody. Tak przygotowaną lodówkę pozostawiamy na kilka godzin do samoczynnego rozmrożenia. Gdy urządzenie całkowicie się rozmrozi, musimy dokładnie wytrzeć do sucha całe jego wnętrze. Jest to niezwykle ważne, ponieważ pozostawiona woda od razu zamieni się w lód, gdy tylko podłączymy lodówkę do prądu.

lodówkaLodówka Bosch KGN 33KL20

Klasa efektywności energetycznej: A+
Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 192
Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 87
System No Frost: tak
Kolor: Inox
lodówka
lodówkaLodówka Samsung RB36J8797S4

Klasa efektywności energetycznej: A++
Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 240
Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 110
System No Frost: tak
Kolor: Inox
lodówka
lodówkaLodówka Amica FK239.3X

Klasa efektywności energetycznej: A+
Pojemność użytkowa chłodziarki (l): 143
Pojemność użytkowa zamrażarki (l): 51
Rozmrażanie: Automatyczne
Kolor: Inox
lodówka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *